Vanwege de uitbraak van het Corona virus heeft de overheid een nieuwe tijdelijke regeling in het leven geroepen. De regeling Werktijdverkorting (wtv) is ingetrokken.

NOW is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met omzetverlies van tenminste 20% tegemoet te komen in de loonkosten. Deze werkgevers kunnen door de nieuwe regeling werknemers met een vast en met een flexibel contract gewoon doorbetalen. De regeling kan worden aangevraagd voor in ieder geval drie maanden waarbij een eventuele verlenging met nog eens drie maanden onder aanvullende voorwaarden ook nog een optie is.

Hoeveel werkgevers wordt tegemoet gekomen in de loonkosten, is afhankelijk van de terugval in omzet en bedraagt maximaal 90% van de loonsom. Het UWV zal op basis van de aanvraag een voorschot verstrekken van 80% van de verwachte tegemoetkoming. Vervolgens wordt achteraf vastgesteld wat de werkelijke daling in de omzet is geweest. Als sprake is geweest van een daling van de loonsom vindt er bij de definitieve vaststelling van de tegemoetkoming nog wel een correctie plaats.

Om in aanmerking te komen voor NOW gelden de navolgende voorwaarden:

  • Bij de aanvraag verplicht de werkgever zich vooraf om géén ontslag op grond van bedrijfseconomische redenen aan te vragen voor de werknemers gedurende de periode waarover de tegemoetkoming wordt ontvangen;
  • Er wordt een omzetverlies van tenminste 20% verwacht;
  • De aanvraag geldt voor een periode van 3 maanden en kan eenmalig verlengd worden voor een periode van nog eens drie maanden. Voor de verlenging kunnen aanvullende voorwaarden worden gesteld;
  • Het gaat om omzetdalingen vanaf 1 maart 2020.

Het is nu nog niet bekend per wanneer de aanvragen kunnen worden ingediend. De informatie daarover zal op korte termijn bekend worden gemaakt. Wel is bekend dat aanvragen bij het UWV moeten worden ingediend.

Voor werknemers die onder NOW zullen vallen geldt dat hun loon volledig wordt doorbetaald. Er worden geen WW-rechten verbruikt. Werknemers en werkgevers maken zelf afspraken over doorwerken of thuiswerken.

Ook in tijden van Corona crisis kunt u met uw arbeidsrechtelijke vragen bij Schol & Gorter Advocaten terecht en kunnen wij u bijstand verlenen.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.