Nu krijg je als partner van een vrouw die pas is bevallen de uren van 1 werkweek aan verlof. Die moet je opnemen binnen 4 weken na de geboorte.

Vanaf 1 juli wordt dit uitgebreid met aanvullend geboorteverlof van maximaal 5 weken. Het aanvullend geboorteverlof bedraagt minimaal één en maximaal vijf maal het aantal werkuren per week en moet binnen zes maanden na de geboorte van het kind worden opgenomen. Het UWV verstrekt daarbij een uitkering van 70% van het dagloon van de werknemer, met een maximum van 70% van het wettelijk maximum dagloon.

De voorwaarden

Aanvullend geboorteverlof kan worden opgenomen als:

  • je in dienst bent bij een werkgever;
  • je eerst het standaard geboorteverlof hebt opgenomen van 1 keer de werkweek;
  • het kind geboren is op of na 1 juli 2020;
  • het verlof wordt opgenomen binnen 6 maanden na de geboorte van het kind;
  • je de partner bent van de moeder van het kind en dus gehuwd bent met de moeder, geregistreerd partner bent van de moeder, ongehuwd samenwoont met de moeder en daarbij met haar de kosten van de huishouding deelt en het kind door jou is erkend.

Aanvragen

Het aanvullend geboorteverlof moet vier weken voorafgaand aan het moment dat de werknemer het verlof wil laten ingaan, worden aangevraagd bij de werkgever. De werkgever dient de aanvraag in bij het UWV. Het UWV beslist binnen vier weken na ontvangst van de aanvraag.

Uitkering

Het UWV betaalt de uitkering aan de werknemer of rechtstreeks aan de werkgever als daarvoor wordt gekozen bij de aanvraag. De uitkering wordt 1 keer in de 4 weken achteraf betaalbaar gesteld. Als er rechtstreeks aan de werkgever wordt betaald, dan betaalt deze de uitkering door aan de werknemer. De werkgever hoeft dit niet aan te vullen, tenzij de werkgever hiertoe verplicht is op grond van een CAO of arbeidsvoorwaardenhandboek. Mocht de werknemer met deze 70% onder het sociaal minimum komen dan kan bij het UWV een toeslag worden aangevraagd die het UWV aan de werkgever betaalt en de werkgever doorbetaalt aan de werknemer.

Voor vragen over verlofregelingen kan contact op worden genomen met Tamara de Jong.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.