Lekker op vakantie na een lang school- en werkjaar. Wat gescheiden ouders soms vergeten, is dat voor een vakantie met hun minderjarige kinderen naar het buitenland de toestemming van de andere ouder nodig is. Na de scheiding blijven de ouders samen het ouderlijk gezag houden over de kinderen, dat is in ieder geval het uitgangspunt en in de meeste gevallen is dat ook zo in de praktijk. Gezamenlijk gezag betekent ook dat ouders met elkaar overleggen over een voorgenomen vakantie en dat er toestemming van de andere ouder nodig is om af te reizen naar het buitenland.

Als die toestemming er is, dan is er geen vuiltje aan de lucht. Voorafgaand aan de reis, kunnen ouders een toestemmingsformulier downloaden op rijksoverheid.nl, dit formulier vullen de ouders in en wordt door beiden ondertekend. Naast dit formulier is het verstandig dat gescheiden ouders op reis het volgende meenemen:

  • een recent uittreksel uit het gezagsregister van elk kind en/of, indien van toepassing, een uitspraak van de rechter met betrekking tot het gezag en omgang/zorgregeling;
  • een (internationaal) uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP) van het kind en/of de geboorteakte van het kind (met vertaling);
  • een kopie van het paspoort van de ouder die toestemming geeft met eventueel een telefoonnummer waarop de douane hem of haar kan bereiken;
  • een kopie van het ouderschapsplan;
  • een kopie van het retourticket.

Met de ingevulde formulieren verloopt de doorgang bij de douane en grenscontrole vaak een stukje vlotter.

Maar wat nu als de andere ouder geen toestemming geeft?

Het is dan mogelijk om aan de rechter te vragen om vervangende toestemming te verlenen voor de voorgenomen vakantie. De rechter zal de toestemming meestal wel verlenen wanneer dit niet in strijd is met de belangen van de kinderen. De ouder die weigert, zal ook duidelijk moeten maken waarom die toestemming wordt geweigerd. Een weigeringsgrond kan bijvoorbeeld de veiligheid van de kinderen zijn in het land van bestemming bij een negatief reisadvies.

Als er geen toestemming is en u vertrekt toch, dan kan dat worden beschouwd als onttrekking aan het ouderlijk gezag of internationale kinderontvoering en dat zijn beiden strafbare feiten.

Wilt u vervangende toestemming aan de rechter vragen, doe dat dan op tijd zodat voor de vertrekdatum duidelijk is of de voorgenomen reis ook kan doorgaan zo nodig met toestemming van de rechter.

Neem voor vragen over dit onderwerp gerust eens contact op met Tamara de Jong.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.