Indexatie alimentatie 2019 wordt 2%!

De Minister voor Rechtsbescherming heeft bepaald dat de alimentatiebedragen, zowel kinder- als partneralimentatie, per 1 januari 2019 stijgen met 2% (https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2018-60162.html). Dit wordt ook de wettelijke indexering genoemd.

Wat is indexatie van alimentatie

De indexatie houdt in dat de alimentatie jaarlijks per 1 januari automatisch wordt verhoogd met een bepaald percentage. Dit is wettelijk bepaald in artikel 1:402a BW. Deze indexering vindt plaats omdat jaarlijks de lonen stijgen maar ook de kosten van levensonderhoud. Om te zorgen dat de alimentatie aansluit op de stijging van de lonen en de kosten van levensonderhoud, wordt die alimentatie dus jaarlijks met een bepaald percentage aangepast.

Uitsluiten indexatie

Het is mogelijk om van de wettelijke indexering af te wijken. Dit moet dan wel schriftelijk worden vastgelegd, bijvoorbeeld in een convenant of ouderschapsplan. Ook kan aan de rechter worden verzocht om de indexering uit te sluiten. Slechts in uitzonderlijke gevallen zal dat worden toegewezen, bijvoorbeeld als u kunt bewijzen dat u een vast inkomen heeft dat nooit stijgt.

Hoe wordt de indexatie toegepast?

Hoewel de alimentatie automatisch wordt verhoogd, is het niet zo dat de alimentatiebetaler daarvan vooraf een bericht krijgt. Het maakt niet uit of de alimentatie in onderling overleg is vastgelegd of dat de alimentatie door de rechter is vastgesteld. De alimentatiebetaler zal zelf jaarlijks per 1 januari de te betalen alimentatie moeten ophogen met het percentage dat door de Minister bekend is gemaakt, meestal wordt dit bekend gemaakt in november. Voor 2019 zal dat dus 2% zijn.

Een rekenvoorbeeld: de alimentatie bedraagt in 2018 € 100,= per maand. Dit bedrag zal dan per 1 januari 2019 met 2% worden verhoogd naar € 102,= per maand (100 x 1,02). Alimentatie wordt bij vooruitbetaling maandelijks betaald en dat betekent dus dat de alimentatie voor de maand januari 2019, in het rekenvoorbeeld € 102,=, vóór 1 januari 2019 moet zijn betaald.

Wat als de indexatie niet wordt betaald?

Wanneer de alimentatieplichtige niet de jaarlijkse verhoging betaalt, is het verstandig dat de alimentatiegerechtigde hierover een bericht stuurt. Weigert de alimentatieplichtige daarna alsnog te betalen conform de wettelijke indexering, dan kan het LBIO of de deurwaarder worden ingeschakeld om de achterstallige alimentatie te innen. De achterstallige indexering kan tot vijf jaar terug worden geïnd. Het LBIO of de deurwaarder kan echter alleen alimentatie (inclusief indexering) innen, wanneer dit is vastgelegd in een beschikking van de rechtbank of notariële akte. Is het niet vastgelegd, dan zal dat alsnog moeten gebeuren.

Neem bij vragen over alimentatie of andere familierechtelijke zaken gerust contact op met  Tamara de Jong.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.