Wetsvoorstel herziening partneralimentatie aangenomen

De kogel is door de kerk: de huidige alimentatiewetgeving wordt aangepast!

Op 19 juni 2015 is er een wetsvoorstel ingediend tot wijziging van de huidige alimentatiewetgeving. Het wetsvoorstel is destijds met de nodige kritiek ontvangen. De kritiek heeft ertoe geleid dat het wetsvoorstel de nodige wijzigingen heeft ondergaan de afgelopen jaren. Gisteren is door de Tweede Kamer het aangepaste Wetsvoorstel herziening partneralimentatie uiteindelijk aangenomen met een meerderheid van stemmen. Het wetsvoorstel zal nog door de Eerste Kamer moeten worden behandeld. De planning is dat de nieuwe wetgeving op 1 januari 2020 in werking zal treden maar of dat gaat lukken is de vraag.

Huidige wetgeving

De maximale duur van partneralimentatie is nu wettelijk 12 jaar. Als het huwelijk korter dan vijf jaar heeft geduurd zonder dat er kinderen zijn geboren, is de duur van de partneralimentatie maximaal gelijk aan de duur van het huwelijk. Van de maximale termijn kan in onderling overleg worden afgeweken.

Wijzigingen

De duur van de partneralimentatie zal worden verkort. De termijn van betaling eindigt na het verstrijken van een termijn die gelijk is aan de helft van de duur van het huwelijk, met een maximum van vijf jaar. Hierop gelden wel drie uitzonderingen.

Bij zorg voor jonge kinderen geldt dat de partneralimentatie eindigt op het moment dat het jongste kind twaalf jaar is. Daarmee kan de maximale duur dus twaalf jaar zijn.Echtparen die langer dan vijftien jaar getrouwd zijn en op het moment van scheiding binnen tien jaar de AOW-leeftijd bereiken, kunnen tot de AOW-leeftijd aanspraak maken op partneralimentatie. De derde uitzondering vervalt zeven jaar na invoering van de nieuwe wet. Alimentatiegerechtigden boven de vijftig die langer dan vijftien jaar getrouwd zijn, krijgen tien jaar doorbetaald.

Als er meerdere uitzonderingen van toepassing zijn, dan geldt de langste termijn voor de duur van de partneralimentatie.

De nieuwe wetgeving geldt echter alleen voor nieuwe gevallen.

Via onze website houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.