Door al het nieuws rondom Covid-19 en de afgekondigde maatregelen, wordt er bijna over het hoofd gezien dat de onbelaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer per 1 januari 2021 komt te vervallen bij thuiswerken.

De “normale” regeling

Werkgevers mogen werknemers een vaste onbelaste vergoeding geven tot maximaal € 0,19 per kilometer als de werknemer voor zijn werk naar een vaste plek reist. Dit onder bepaalde fiscale voorwaarden waaronder de eis dat een werknemer 36 weken of 128 dagen per jaar naar een vaste werkplek reist. De hoogte van de vergoeding wordt gebaseerd op het aantal keren in een jaar dat de werknemer de reizen aflegt en de lengte van die reizen.

Deze vaste, belastingvrije reiskostenvergoeding mag tot zes weken na verandering van het reisgedrag doorlopen op basis van de oude situatie. Na die zes weken moet de vergoeding worden aangepast aan het veranderde reispatroon. Dit houdt in dat werkgevers de reiskostenvergoeding moeten stopzetten of wijzigen als een werknemer bijvoorbeeld gaat verhuizen, minder dagen gaat werken of langdurig ziek wordt.

Noodmaatregel wegens Covid-19

Op dringend advies van de overheid wordt er sinds 13 maart 2020 zoveel mogelijk thuisgewerkt. Volgens de normale regeling zou er dus na zes weken een aanpassing van de onbelaste reiskostenvergoeding moeten plaatsvinden bij verandering van het reisgedrag van de werknemer. Eerder dit jaar heeft de staatssecretaris van Financiën tijdelijk goedkeuring gegeven aan het blijven doorbetalen van de onbelaste reiskostenvergoeding bij thuiswerken, ook na die zes weken.

Inmiddels is bekend geworden dat deze tijdelijke regeling per 1 januari 2021 zal eindigen. Werkgevers mogen dan alleen nog de daadwerkelijk gemaakte reiskosten onbelast vergoeden. Alleen de werknemer die 36 weken of 128 dagen per jaar naar een vaste werkplek reist, ontvangt dan nog de onbelaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer.

Dit betekent voor de praktijk dat werkgevers voor hun werknemers opnieuw moeten gaan beoordelen of er nog recht bestaat op de onbelaste reiskostenvergoeding per 1 januari 2021. Het advies is dan ook om tijdig, nog voor het einde van het jaar, te beoordelen of de reiskostenvergoeding moet worden aangepast. Verder dienen de werkgevers hun werknemers goed te informeren over de nieuwe werkwijze en dit ook af te stemmen met de ondernemingsraad wanneer die aanwezig is binnen het bedrijf van de werkgever.

Neem bij vragen gerust contact met ons op!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.