De huurder van een bebouwde onroerende zaak huurt een woning, een winkel of overige bedrijfsruimte, zoals kantoor en fabriek. De huurder in de laatstgenoemde categorie komt minder huurbescherming toe dan huurders van een woning of een winkel.

De huurder van overige bedrijfsruimte kan een beroep doen op ontruimingsbescherming. Als de verhuurder rechtmatig de huur heeft opgezegd (en de ontruiming heeft aangezegd!) kan hij binnen twee maanden na de aangezegde datum de kantonrechter verzoeken om de termijn waartegen de ontruiming moet plaatsvinden te verlengen. Op die manier kan het gebruik met maximaal drie maal een jaar worden verlengd.

De kantonrechter weegt de belangen van verhuurder en huurder. Als de belangen van huurder bij voortzetting van het gebruik zwaarder wegen dan de belangen van verhuurder bij het einde daarvan, verlengt hij de termijn waartegen ontruimd moet worden.

Uit een vonnis van de Rotterdamse kantonrechter van 27 maart 2018 volgt dat de huurder zijn belangen op tijd moet bewaken. In dat geval is de huur met een opzegtermijn van een jaar opgezegd, waarbij de verhuurder het pand ook nog eens te koop heeft aangeboden aan huurder. Gedurende dat jaar zit huurder stil. Zo wordt niet gezocht naar vervangende ruimte, niet gereageerd op het voorstel tot verkoop en wordt een onderhuurder niet ingelicht. Nadat de huur eindigt, wordt (tijdig) een verzoek tot ontruimingsbescherming ingediend. De belangen van huurder zijn financieel van aard: huurder raamt de kosten voor bedrijfsverplaatsing op € 300.000. Bovendien exploiteert een onderhuurder een bedrijf in het gehuurde en betreft het diens pensioenvoorziening. Ter zitting concludeert huurder dat aankoop van het pand wellicht het beste is, maar die optie lijkt onhaalbaar: het voorstel is vervallen en verhuurder wil spoedige ontruiming vanwege verkoop aan een ander – en wel vanwege zijn pensioenvoorziening.

Huurders die menen dat er zwaarwegende belangen in het spel zijn, dienen die belangen dan ook te beschermen in aanloop naar een beroep op ontruimingsbescherming. Stilzitten weegt mee in het voordeel van verhuurder.

Heeft u vragen over (ver)huur? Neem dan contact op met mr. H. (Erik) Holland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.