November is inmiddels twee weken oud, Sinterklaas doet zijn intocht en de kerstspullen liggen al weken in de winkels. Er kan dan ook wel gezegd worden dat het einde van het jaar nadert.

Met het einde van het jaar in zicht maken veel werknemers en werkgevers de balans op waar het gaat om de resterende vakantiedagen. In die laatste weken van het jaar nog vakantiedagen opnemen komt goed uit voor de werknemer, gelet op de drukte rondom de feestdagen. Lukt het niet om de vakantiedagen op te nemen, nou dan neemt de werknemer deze mooi mee naar het volgend jaar. Die extra vakantiedagen komen vast wel van pas.

Hoe zit het nu ook alweer met de houdbaarheid van die vakantiedagen?

De wet geeft elke werknemer jaarlijks minimaal recht op vier weken doorbetaalde vakantie. Bij een werkweek van veertig uur heeft de werknemer ten minste recht op 160 uur of 20 dagen doorbetaalde vakantie. Dit zijn de wettelijke vakantiedagen.

Via een CAO, bedrijfsreglement of in de individuele arbeidsovereenkomst kan er recht zijn op extra vakantiedagen. Dit worden de bovenwettelijke vakantiedagen genoemd. Krijgt de werknemer bij een werkweek van veertig uur bijvoorbeeld 25 dagen vakantie, dan is dat aantal opgebouwd uit 20 wettelijke en 5 bovenwettelijke vakantiedagen.

Een werknemer kan vakantiedagen meenemen naar een volgend kalenderjaar. Voor de wettelijke vakantiedagen geldt sinds 1 januari 2012 een houdbaarheid van zes maanden, voor de bovenwettelijke vakantiedagen is dat vijf jaar. De wettelijke dagen die dit jaar zijn opgebouwd, moeten dus voor 1 juli volgend jaar worden opgenomen.

Mag de werkgever de werknemer verplichten om zijn vakantiedagen op te nemen?

Het antwoord is nee, tenzij dit schriftelijk in de arbeidsovereenkomst of in de CAO is overeengekomen. Het uitgangspunt is dat de werknemer bepaalt of en wanneer hij zijn vakantie wenst op te nemen. Alleen als de werkgever gewichtige redenen hiervoor heeft, mag hij het verzoek van de werknemer weigeren. Er is sprake van gewichtige redenen wanneer het vakantieverzoek van de werknemer tot een ernstige verstoring van de bedrijfsvoering van de werkgever leidt.

Opnemen of meenemen, het kan allebei! Maar let dan dus wel op de houdbaarheid van de vakantiedagen.

Voor arbeidsrechtelijke zaken kunt u contact opnemen met Tamara de Jong.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.