Feestdagen staat gelijk aan vrije dagen?

Met een feestdag als Koningsdag voor de deur, komt de vraag op: moet ik mijn personeel een vrije dag geven?

In de wet vinden we daarop geen antwoord, simpelweg omdat in de wet hiervoor geen regeling is opgenomen. Er is dus geen wettelijk recht op een vrije dag op een feestdag.

Het antwoord op de vraag kunnen we wel vinden in de cao die geldt voor uw personeel. Hierin staat precies vermeld op welke feestdagen er wel of niet wordt gewerkt. Ook staat in de cao vermeld dat wanneer er wel wordt gewerkt op een feestdag of er dan een extra toeslag aan het personeel moet worden betaald. Het advies is om hiermee rekening te houden bij het openhouden van uw onderneming op een feestdag. Het kan namelijk extra loonkosten met zich brengen.

Als er geen cao van toepassing is dan staat er in de arbeidsovereenkomst zelf (of in een bedrijfsreglement dat onderdeel is van de arbeidsovereenkomst) wanneer een feestdag een vrije dag is en of er eventueel een extra toeslag geldt voor het personeel wanneer zij op die betreffende dag werken.

Bepaal de feestdagen als vrije dagen zelf

Geldt er geen vrije dag op een bepaalde feestdag binnen uw onderneming, dan kunt u hierover dus zelf regels opstellen. Het is praktisch om aan te sluiten bij de officiële feestdagen en uw personeel op die dagen een vrije dag te geven. De werknemer heeft op een feestdag recht op doorbetaling van het loon als hij normaal gesproken op die dag arbeid verricht. Als werkgever kunt u bepalen dat sommige dagen verplichte vrije dagen zijn, ook die dagen moeten worden doorbetaald maar kunnen van het vakantiesaldo worden afgehaald mits dit schriftelijk is overeengekomen in de cao of de arbeidsovereenkomst.

Uw werknemer kan desgewenst een vakantiedag opnemen op een bepaalde feestdag. In beginsel dient u daaraan gehoor te geven, tenzij uw bedrijfsvoering daardoor ernstig wordt verstoord. Over vakantiedagen is al eerder geschreven op onze site (https://www.sgadvocaten.nl/vakantiedagen-opnemen-meenemen/).

Hieronder nog een opsomming van de officiële feestdagen:

Nieuwjaarsdag

Goede Vrijdag

Pasen

Koningsdag

Bevrijdingsdag

Hemelvaartsdag

Pinksteren

Kerst

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.