12 jaar en dus mag mijn kind kiezen!

Dit is een veelgehoorde uitspraak in familierechtelijke zaken als het gaat om waar een kind van gescheiden ouders bijvoorbeeld gaat wonen en wanneer hij of zij naar de andere ouder toegaat. Laat ik maar met de deur in huis vallen, geen enkel kind hoeft te kiezen tussen zijn ouders in scheidingssituaties.

Dit misverstand komt voort uit het feit dat wanneer ouders verwikkeld zijn in een rechtszaak waar minderjarige kinderen bij betrokken zijn, deze minderjarige kinderen vanaf de leeftijd van 12 jaar worden gehoord door de rechter. Dit wordt ook wel het kinderverhoor genoemd. Kinderen van 12 jaar en ouder mogen aan de rechter hun mening geven over de voorgelegde zaak. Dit mag schriftelijk bijvoorbeeld door zelf een brief te schrijven naar de rechter of de kinderen gaan op bezoek bij de rechter om dan samen te praten over de zaak.

Bij de beslissing over de voorgelegde zaak zal de rechter dan ook rekening houden met de mening en de wensen van de kinderen, maar die mening en wensen hoeven niet altijd doorslaggevend te zijn voor de beslissing. De rechter neemt een beslissing aan de hand van alle omstandigheden van de betreffende zaak.

Kinderen die meerderjarig zijn dus 18 jaar en ouder, kunnen wel zelf bepalen waar zij gaan wonen en wanneer zij de andere ouder bezoeken.

Voor kinderen is het van groot belang dat zij een goed contact hebben met hun beide ouders en dat zij ook weten dat zij geen keuze hoeven te maken. Ouders dienen zich te beseffen dat er naar hun kinderen wordt geluisterd, maar dat de kinderen niet het idee wordt gegeven dat er een keuze tussen hen moet worden gemaakt. Het advies aan scheidende of gescheiden ouders is dat zij proberen om met elkaar in gesprek te gaan als het gaat om de kinderen. Mochten ouders desondanks een verschil van inzicht hebben over bepaalde zaken aangaande de kinderen, dan kan desnoods aan de rechter worden gevraagd om een beslissing te nemen over die kwestie.

Bij vragen over familierecht kunt u contact opnemen met Tamara de Jong https://www.sgadvocaten.nl/team/.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.