Als het aan het kabinet ligt, worden de griffierechten per 1 januari 2014 met gemiddeld 15% verhoogd. Het zou de zesde verhoging van de griffierechten betekenen sinds 2010.

Verhoging griffierecht

Vooral de griffierechten in hoger beroep en cassatie zullen het moeten ontgelden en worden verdubbeld. Ook rechtspersonen in handelszaken met een belang van meer dan één miljoen euro worden niet ontzien: een verdubbeling van het griffierecht naar 7.430 euro in eerste aanleg en een verhoging van 200% in hoger beroep naar 14.883 euro. De verhoging van de griffierechten in kanton- en civiele rechtbankzaken met circa 2% lijkt in verhouding mee te vallen.

Weerstand vanuit de rechtspraktijk

Het wederom verhogen van de griffierechten stuit op weerstand vanuit de rechtspraktijk. Het gevaar bestaat dat de overheidsrechtspraak zich hierdoor uit de markt prijst. Het is geen ondenkbeeldig risico dat de vraag zal afnemen. Zo is het een gegeven dat het aantal incassozaken bij de kantonrechter al behoorlijk is afgenomen vanwege de verdubbeling van het griffierecht in zaken vanaf 500 euro naar 448 euro.

Ook bestaat het risico dat meer rechtzoekenden een sluiproute zullen nemen. In dat geval wordt in de procedure een verklaring voor recht gevorderd, waarvoor een lager griffierecht geldt, waarna vervolgens tijdens de procedure de eis wordt gewijzigd tot een vordering tot betaling van een geldsom.

Wat als het kabinet doorzet?

Het is vooralsnog onduidelijk of de nieuwe kabinetsplannen inzake het verhogen van de griffierechten zullen worden aangepast naar aanleiding van het commentaar vanuit de rechtspraktijk. In deze tijd van lastenverzwaringen en bezuinigingen die ons op de aankomende Prinsjesdag weer zullen worden medegedeeld en de slechte economische situatie waarin Nederland zich op dit moment bevindt, zullen de beoogde verhogingen van het griffierecht hard aankomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.